Interessant

Puffin Feite: tipes, gedrag, habitat

Puffin Feite: tipes, gedrag, habitat


We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Papegaaiduikers is oulike, besige voëls, bekend vir hul swart en wit verekleed en oranje voete en snawels. Hul voorkoms het hulle talle byname verdien, waaronder "seepapegaaie" en "narre van die see." Puffins word dikwels met pikkewyne vergelyk as gevolg van hul verekleed, waddling walk, en duikvermoë, maar die twee voëls is nie verwant aan mekaar nie.

Vinnige feite: papegaaiduiker

  • Wetenskaplike naam: Fratercula sp.
  • Algemene naam: Papegaaiduiker
  • Basiese diere groep: Voël
  • grootte: 13-15 duim
  • gewig: 13 gram tot 1,72 pond
  • Lewensduur: 20 jaar
  • dieet: Karnivoor
  • habitat: Noord-Atlantiese Oseaan (Atlantiese papegaaiduiker); Noord-Stille Oseaan (gekloofde poffertjie, horing paprika)
  • bevolking: Miljoene
  • Bewaringstatus: Atlantiese papegaaiduiker (kwesbaar); ander spesies (die minste kommer)

Tipes puffins

Afhangend van watter kundige u vra, is daar drie of vier luspesies. Alle puffin spesies is soorte auks of alcids. Die Atlantiese of gewone papegaaiduiker (Fratercula arctica) is die enigste spesie inheems aan die Noord-Atlantiese Oseaan. Die ingekapte of kuif pofferwyn (Fratercula cirrhata) en die horingvinkFratercula corniculata) woon in die Noord-Stille Oseaan. Die renoster auklet (Cerorhinca monocerata) is beslis 'n ekstra en word soms net as 'n soort papegaaiduiker beskou. Soos die gekloofde en horingagtige pofferwyn, strek dit oor die Noordelike Stille Oseaan.

Ingestopte papegaaiduiker. Geskep deur MaryAnne Nelson / Getty Images

Beskrywing

Puffin vere is afhanklik van die spesie, maar die voëls is oor die algemeen bruin-swart of swart en wit, met swart doppe en wit gesigte. Papegaaiduiker is groot, met kort stertjies en vlerke, oranje voete en groot snawels. Gedurende die broeiseisoen is die buitenste gedeeltes van die bek helderrooi oranje. Nadat hulle geteel het, gooi die voëls die buitenste deel van hul snawels en laat kleiner en minder kleurryke snawels agter.

Die Atlantiese papegaaiduiker is ongeveer 32 cm (13 in) lank, terwyl die horing- en poffervoet gemiddeld 38 cm (15 in) lank is. Manlike en vroulike voëls kan nie onderskei word nie, behalwe dat die mannetjie in 'n paar effens groter is as sy maat.

Habitat en verspreiding

Die oop see van die Noord-Atlantiese Oseaan en Noord-Stille Oseaan is die tuiste van papegaaie. Die voëls leef meestal op see, ver van enige kus af. Gedurende die broeiseisoen soek hulle eilande en kuslyne om broeikolonies te vorm.

Die Atlantiese papegaaiduiker wissel van Ysland, Groenland en Noorweë so ver suid soos New York en Marokko. Die horingboom kan in die kus van Alaska, British Columbia en Siberië gevind word, wat oorwinter langs die kus van Kalifornië en Baja, Kalifornië. Die gekloofde papegaaiduiker en renoster-aukletreeks oorvleuel grotendeels dié van die horingvinkie, maar hierdie voëls oorwinter ook langs die kus van Japan.

Dieet

Papegaaiduiker is vleisetende diere wat op vis en dieretuin wei en hoofsaaklik op haring, tis en loof prooi. Papegaaiduikerbekke het 'n skarniermeganisme waarmee hulle verskillende klein visse op een slag kan vashou, wat dit makliker maak om klein prooi te vervoer om 'n kuiken te voer.

Papegaaiduiker (Fratercula arctica) wat gejaagde sandeels (Ammodytes) dra, Wallis, die Verenigde Koninkryk. Mike Turtle / Getty Images

Gedrag

Anders as pikkewyne, kan puffins vlieg. Deur vinnig hul kort vlerke te klop (400 slae per minuut), kan 'n lunderboom tussen 77 en 88 km / uur vlieg (48 tot 55 km / u). Soos ander auks 'vlieg' puffins ook onder water. Ondanks hul beweeglikheid in die lug en in die see, lyk poffertjies lomp as hulle op die land stap. Puffins is baie vokaal by hul broeikolonies, maar is stil as hulle op see is.

Voortplanting en nageslag

In ballingskap bereik puffins seksuele volwassenheid op driejarige ouderdom. In die natuur kom broei gewoonlik voor as die voëls ongeveer vyf jaar oud is. Soos ander auks is puffins monogame en vorm hulle lewenslange pare. Elke jaar keer die voëls na dieselfde kolonies terug. Hulle bou neste onder rotse of grawe in die grond, afhangende van die geografiese kolonie en die papegaaiduiker.

Die wyfie lê 'n enkele wit of lila-eier. Albei ouers broei die eier uit en voed die kuiken, wat gewoonlik 'n 'puffling' genoem word. Pufflings het nie die goed gedefinieerde verekleedmerke en kleurvolle snawels van hul ouers nie. Kuikens vlug snags en gaan see toe, waar hulle sal bly totdat hulle gereed is om te teel. Die gemiddelde leeftyd van 'n papegaaiduiker is ongeveer 20 jaar.

Jong onvolwasse papegaaiduiker buite met volwasse ouer. tirc83 / Getty Images

Bewaringstatus

Die horingvogelwyn en die gekloofde papegaaiduiker word op die IUCN-rooi lys van bedreigde spesies as die "minste kommer" geklassifiseer. Die IUCN noem die Atlantiese papegaaiduiker as 'kwesbaar' omdat die bevolkings vinnig besig is om af te neem oor die Europese soorte spesies. Navorsers glo dat die afname te wyte is aan verskeie faktore, insluitend voedseltekort wat veroorsaak word deur oorbevissing, roof, besoedeling en sterftes in visnette. Meeue is die belangrikste natuurlike roofdier van puffins, hoewel dit ook deur arende, valke, jakkalse en (toenemend) huiskatte gevreet word. In die Faeröer-eilande en Ysland word daar in die Faeröer en Ysland op Atlantiese poeders gesoek na eiers, voedsel en vere.

Bronne

  • Barrows, Walter Bradford. "Familie Alcidae".Verrigtinge van die Boston Society for Natural History19: 154, 1877.
  • Harrison, Peter (1988). seevoëls. Bromley: Helm, 1988. ISBN 0-7470-1410-8.
  • Lowther, Peter E.; Diamond, A. W; Kress, Stephen W .; Robertson, Gregory J.; Russell, Keith. Poole, A., red. "Atlantiese papegaaiduiker (." The Birds of North America Online. Ithaca: Cornell Lab of Ornithology, 2002.Fratercula arctica)
  • Sibley, David. Die Noord-Amerikaanse voëlgids. Pica Press, 2000. ISBN 978-1-873403-98-3.


Kyk die video: 복어장인의 독 제거, 복어 손질, 복어회 ふぐ, 河豚, Puffer fish, blowfish, pupperfish toxic cleaning (Januarie 2023).

Video, Sitemap-Video, Sitemap-Videos