Interessant

Feite van seekat

Feite van seekat


We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Octopuses (Octopus spp.) is 'n familie van blindhoringvoëls ('n subgroep van ongewerweldes in die see) wat bekend is vir hul intelligensie, hul onbehoorlike vermoë om in hul omgewing in te meng, hul unieke styl van beweging en hul vermoë om ink te spuit. Dit is van die mees fassinerende wesens in die see, wat in elke oseaan ter wêreld en in die kuswaters van elke kontinent aangetref word.

Vinnige feite: Octopus

  • Wetenskaplike naam: Octopus, Tremoctopus, Enteroctopus, Eledone, Pteroctopus, baie ander
  • Algemene naam: Octopus
  • Basiese diere groep: ongewerwelde
  • grootte: > 1 duim-16 voet
  • gewig: > 1 gram-600 pond
  • Lewensduur: Een tot drie jaar
  • dieet:karnivoor
  • habitat: Elke oseaan; kuswaters op elke vasteland
  • bevolking: Daar is minstens 289 seekatte; bevolkingsberamings is nie beskikbaar nie
  • Bewaringstatus: Nie gelys nie.

Beskrywing

Die seekat is in wese 'n weekdier wat nie 'n dop het nie, maar agt arms en drie harte het. Wat blêrkopdiere betref, is mariene bioloë versigtig om tussen 'arms' en 'tentakels' te onderskei. As die ongewerwelde struktuur suikers oor die hele lengte het, word dit 'n arm genoem; as dit net suiers aan die punt het, word dit 'n tentakel genoem. Volgens hierdie standaard het die meeste seekatte agt arms en geen tentakels nie, terwyl twee ander blêrkopvoëls, inktvis en inkvisse, agt arms en twee tentakels het.

Alle gewerwelde diere het een hart, maar die seekat is toegerus met drie: een wat bloed deur die liggaam van die bloukopvlek (insluitend die arms) pomp, en twee wat bloed deur die kieue pomp, die organe wat die seekat in staat stel om onder water in te asem deur suurstof te oes . En daar is ook 'n ander belangrike verskil: die primêre komponent van seekatbloed is hemosianien, wat atome van koper bevat, eerder as hemoglobien, wat atome van yster bevat. Dit is die rede waarom seekatbloed blou eerder as rooi is.

Octopusse is die enigste seediere, afgesien van walvisse en speldekorrels, wat primitiewe probleemoplossings- en patroonherkenningsvaardighede toon. Maar watter soort intelligensie ook by die blanke voëls, dit verskil van die menslike verskeidenheid, waarskynlik nader aan 'n kat. Twee-derdes van 'n seekat se neurone is geleë langs die lengte van sy arms, eerder as om die brein, en daar is geen oortuigende bewys dat hierdie ongewerweldes in staat is om met ander in hul soort te kommunikeer nie. Tog is daar 'n rede daarvoor dat wetenskapfiksie (soos die boek en die film "Arrival") vreemdelinge bevat wat vaagweg op seekatte gemodelleer is.

Octopus-vel word bedek deur drie soorte gespesialiseerde velselle wat vinnig hul kleur, weerkaatsing en ondeursigtigheid kan verander, waardeur hierdie ongewerweldes maklik met sy omgewing kan inpas. "Chromatophores" is verantwoordelik vir die kleure rooi, oranje, geel, bruin en swart; "luukofore" boots wit na; en "iridofhores" is reflektief en is dus ideaal vir kamoeflering. Danksy hierdie arsenaal van selle kan sommige seekatte hulself nie onderskei van seewier nie.

Fleetham Dave / Perspektiewe / Getty Images

Gedrag

'N Bietjie soos 'n onderwater-sportmotor het die seekat drie ratte. As dit nie haastig is nie, sal hierdie blesbok lui met sy arms langs die seebodem loop. As dit dringender voel, sal dit aktief swem deur sy arms en lyf te buig. En as dit regtig haastig is (sê omdat dit so pas deur 'n honger haai raakgesien is), sal dit 'n waterstraal uit sy liggaamsholte verdryf en so vinnig as moontlik inzoom, en dan 'n ongeoorloofde ink ink spuit. op dieselfde tyd.

As hulle deur roofdiere bedreig word, stel die seekatte 'n dik wolk swart ink vry, wat hoofsaaklik bestaan ​​uit melanien (dieselfde pigment wat die mens se vel en haarkleur gee). Hierdie wolk is nie net 'n visuele "rookskerm" wat die seekat ongemerk laat ontsnap nie; dit belemmer ook die reuksintuig van roofdiere. Haaie, wat klein druppeltjies bloed van honderde meter weg kan snuif, is veral kwesbaar vir hierdie soort reukaanval.

Marevision / age fotostock / Getty Images

Dieet

Octopuses is vleisetende diere, en die volwassenes voed klein vissies, krappe, mossels, slakke en ander seekatte. Hulle wei gewoonlik alleen en snags, kap op hul prooi en wikkel dit in die gordel tussen hul arms. Sommige seekatte gebruik gif van verskillende vlakke van toksisiteit, wat hulle in die prooi spuit met 'n snawel soortgelyk aan 'n voël; hulle kan ook hul snawels gebruik om harde skulpe in te dring en te kraak.

Octopuses is nagjagters en bestee 'n deel van hul daglig in digte, meestal gate in dopbeddens of 'n ander ondergrond, vertikale as soms met veelvuldige openings. As die seebodem stabiel genoeg is om dit toe te laat, kan hulle so diep as 15 duim wees. Octopus dens word deur 'n enkele seekat vervaardig, maar dit kan deur latere generasies hergebruik word en sommige spesies word 'n paar uur lank deur manlik en vroulik bewoon.

In laboratoriumsituasies bou seekatte uit die doppe (Nautilus, Strombus, kindertjies), of kunsmatige terracotta-blompotte, glasbottels, PVC-buise, op maat geblaasde glas, wat ook al beskikbaar is.

Sommige spesies het denkolonies wat in 'n bepaalde substraat saamgevoeg is. Die sombere seekat (O. tetricus) woon in gemeenskaplike groepe van ongeveer 15 diere, in situasies waar daar genoeg voedsel is, baie roofdiere en min geleenthede vir kuierplekke. Duister octopus den-groepe word opgegrawe in skulpmiddels, 'n stapel skulpe wat deur die seekatte van prooi gebou is.

Voortplanting en nageslag

Octopuses het baie kort lewens, tussen een en drie jaar, en hulle is toegewyd om die volgende generasie groot te maak. Paring vind plaas wanneer die mannetjie na die wyfie nader: een van sy arms, gewoonlik die derde regterarm, het 'n spesiale punt genaamd hectocotylus wat hy gebruik om sperm na die wyfie van die wyfie oor te dra. Hy kan verskeie wyfies bemes en wyfies kan deur meer as een mannetjie bevrug word.

Die mannetjie sterf kort na paring; die wyfie is op soek na 'n geskikte kuierplek en kweek 'n paar weke later, en lê die eiers in feestjies, kettings wat aan rots of koraal of aan die mure van die kuil vasgemaak is. Afhangend van die spesie, kan daar honderde duisende eiers wees, en voordat hulle uitbroei, sorg die vroulike wagte en sorg daarvoor, deur die lug te lug en skoon te maak totdat hulle uitbroei. Binne 'n paar dae, nadat hulle uitgebroei het, sterf die moeder-seekat.

Sommige soorte bentiese en klein soorte produseer 'n kleiner aantal groter eiers wat 'n meer ontwikkelde larwe huisves. Die klein eiers wat in honderde duisende geproduseer word, begin as plankton en leef in 'n planktonwolk. As hulle nie geëet word deur 'n walvis wat verbygaan nie, voed die seekatlarwe op kopvoëls, larfkrappe en larweseastare, totdat hulle genoeg ontwikkel is om tot onder in die oseaan te sink.

'N seekatmoeder hou hewig toesig oor haar kuil. Getty Images

Soort

Daar is byna 300 verskillende seekatte wat tot dusver geïdentifiseer is - meer word elke jaar geïdentifiseer. Die grootste geïdentifiseerde seekat is die reuse-Stille Oseaan-seekat (Enteroctopus dofleini), waarvan die volwasse volwassenes ongeveer 110 pond weeg en lang, agter, 14 voet lang arms het en 'n totale lengte van die liggaam van ongeveer 16 voet het. Daar is egter 'n paar aanloklike bewyse van groter as gewone reuse-seekat-seekatte, insluitend een voorbeeld wat tot 600 pond geweeg het. Die kleinste (tot dusver) is die ster-suig-pygmy-seekat (Octopus wolfi), wat kleiner is as 'n duim en weeg minder as 'n gram.

Die meeste spesies gemiddeld die grootte van die gewone seekat (O. vulgaris) wat tussen een en drie voet groei en 6,5 tot 22 pond weeg.

Hierdie bioluminescerende pelagiese seekat is snags in die Rooi See. Jeff Rotman / Photolibrary / Getty Images

Bewaringstatus

Nie een van die seekatte word deur die Internasionale Unie vir die Bewaring van die Natuur (IUCN) of die ECOS-omgewingsbewaringsstelsel vir die omgewing bewaar as bedreig nie. Die IUCN het geen van die seekatte gelys nie.

Bronne

  • Anderson, Roland C., Jennifer A. Maher, en James B. Wood. "Octopus: The Ocean's Intelligent Invertebrate." Portland, Oregon: Timber Press, 2010.
  • Bradford, Alina. "Octopus feite." Lewende wetenskap / Diere, 8 Junie 2017.
  • Caldwell, Roy L., et al. "Gedrag en liggaamspatrone van die groter gestreepte seekat met die Stille Oseaan." PLOS Een 10.8 (2015): e0134152. Druk.
  • Moed, Katherine Harmon. 'Octopus! Die mees geheimsinnige wese in die see.' New York: Penguin Group, 2013.
  • Leite, T. S., et al. "Geografiese veranderlikheid van Octopus Insularis-dieet: van Oceanic Island tot kontinentale bevolkings." Akwatiese Biologie 25 (2016): 17-27. Druk.
  • Lenz, Tiago M., et al. "Eerste beskrywing van die eiers en paralarvae van die tropiese seekat, Octopus Insularis, onder kultuuromstandighede." BioOne 33.1 (2015): 101-09. Druk.
  • "Octopuses, bestel Octopoda." Die Nasionale Natuurlewe Federasie.
  • "Octopus Fact Sheet." World Animal Foundation.
  • Scheel, David, et al. "Octopus Engineering, opsetlik en onbedoeld." Kommunikatiewe en integrerende biologie 11.1 (2018): e1395994. Print


Video, Sitemap-Video, Sitemap-Videos